Vaatwasser kopen

Vaatwasser kopen

Vaatwasser kopen is niet zo een simpele klus zoals de meeste mensen denken, want er zijn heel veel verschillen in kwaliteit en prijzen en uiteraard in de functionaliteit. Eerder hebben wij het over reparatie en onderhoud van de vaatwasser gehad en hier gaan wij het hebben over een vaatwasser kopen.Dan beginnen we met de belading en capaciteit, als vervolg op ons vorige blog.

Vaatwasser kopen

De belading en capaciteit van een afwasmachinevaatwasser (voorlader)

De voorladers hebben meestal twee rekken. Deze kunnen naar voren worden getrokken ook uit de machine worden genomen. Beladen en leeghalen van de machine kan daardoor op een overzichtelijke wijze gebeuren. Bij sommige merken is het bovenste rek in hoogste verstelbaar, om ook grotere schalen of kommen kwijt te kunnen. De rekken zijn door de fabricant op een bepaalde wijze ingedeeld, met het doel een zo groot mogelijke capaciteit te verkrijgen met zo min mogelijk dode hoeken.

Meestal vinden in de onderste rek de borden een plaats samen met het afzonderlijke bestekkoferje. In het bovenste rek worden dan kopjes, schoteltjes en glaswerk geplaatst. Indien de volbeladen rekken uitgeschoven worden, mag de machine niet voorover kantelen. De gebruiksaanwijzing van de machine behoort duidelijke aanwijzingen over wijze van beladen te geven.

Vaatwasser kopen

De fabricant geeft de capaciteit op in aantellen standaaard couverts. Zo’n standaardcouvert omvat: 1 diep bord, 1 plat bord, 1 ontbijtbordje, 1 kop en schotel, 1 glas, 1 mes, 1 vork, 1 eetlepel en 1 theelepeltje. De afmetingen van het serviesgoed en het glaswerk zijn in genormaliseerde meetmethoden vastgelegd.

Indien de capaciteit van de machine gelijk aan of groter dan 7 standaardscouvert is, dan moet er in de machine tevens plaats zijn voor opdieneenheid. Deze bestaat uit 2 opdienschalen, 1 platte schaal, 1 ronde juskom, 1 dienvork, 2 opdienlepels en 1 juslepel. Pannen zijn niet opgenomen in meetmethode. Van de afwasmachines voor de gezinshuishouding bedraagt de capaciteit 10 a 14 standaardcouverts. Omdat het serviesgoed dat in de gezinshuishouding wordt gebruikt afmetingen kan hebben dat van het genormaliseerde serviesgoed afwijkt, kan de opgegeven capaciteit in ongunstige zin van de werkelijke capaciteit afwijken.

Vaatwasser kopen

Ook de werkelijke samenstelling van het serviesgoed kan beduidend van die een standaardcouvert afwijken. Ook de werkelijke samenstelling van het serviesgoed kan beduidend van die van een standaardcouvert afwijken. (extra kopjes en schotels voor thee- en koffiedrinken, frisdranken ‘s zomers e.d.). De rekenen die tot de standaardtoerusting van de machine behoren zijn hierop meestal niet ingedeeld. Bij diverse merken afwasmachines kunnen extra rekken worden geleverd met een afwijkende indeling.