Vaatwasser reparatie en onderhoud

Vaatwasser reparatie en onderhoud:

Vaatwassers, ook wel afwasmachines of afwasautomaten in de volksmond genoemd, kunnen wij in twee groepen indelen.

Bij afwasmachines voor de gezinshoudingen word servies, glaswerk en bestek tegelijkertijd in een wasbehandeling gereinigd. Voor iedere belading wordt van schoon water uitgegaan. De afwasduur voor een complete reinigingsprogramma is tot 1 ┬ż uur. De capaciteit van dergelijke machines, gemeten naar het aantal gereinigde borden per uur bijvoorbeeld, wordt door die lange tijdsduur, en ook door de beladingscapaciteit van de machines begrensd.

Vaatwasser reparatie en onderhoud:

Met afwasmachines voor de groothuishouding kan vaak in korte tijd een grote hoeveelheid servies worden gereinigd. Het vlot word continu ververst, doordat een deel van het vuile water wegloopt en word vervangen door spoelwater. Het naspoelen gebeurt altijd met schoonwater. De capaciteit kan, afhankelijk van grootte en type afwasmachine, liggen tussen de 360 en 10.000 per uur.

Constructief verschillen de machines nogal van elkaar. Ze zullen daarom afzonderlijk worden besproken.

Vaatwasser reparatie en onderhoud:

Afwasmachines voor de gezinshuishouding modellen. Evenals machines kunnen de vaatwasmachines worden onderscheiden in boven- en voorladers.
Bovenladers worden afgesloten met een deksel, dat niet als werkvlak kan worden gebruikt. Ze worden van boven beladen, waarbij het bovenste rek weggenomen moet worden om het onderste te vullen.

Voorlader worden aan de voorzijde door een neerklapbare deur afgesloten. Bij het beladen kunnen de rekken afzonderlijk uitgeschoven worden, en in uitgeschoven stand worden beladen. Daardoor heeft men een goed overzicht op de rekken. Het bovenblad kan als werkvlak worden gebruikt. Bij het tafelmodel wordt bukken bij het laden voorkomen omdat deze machines op tafel of aanrecht worden geplaatst.

Voorladers worden ook als inbouwmodel uitgevoerd. In Nederland worden bovenladers nauwelijks verkocht. We zullen ze dan ook niet bespreken. Meer over vaatwasser reparatie en onderhoud treft u aan op andere pagina’s.